Ovu metodu uče vatrogasci tokom obuke: kad dođe do opekotina, kolika god da je njihova površina, prva pomoć se sastoji u tome da se oštećena zona stavi pod mlaz hladne vode sve dok se temperatura ne smanji i prestanu da gore slojevi kože, a zatim se opekotina premaže belancetom.

Jedna osoba je opekla veći deo ruke vrelom vodom. Uprkos bola, stavila je ruku pod mlaz hladne vode, a zadim uzela dva belanceta, malo ih umutila i njima premazala ruku.

Ruka je bila toliko izgorela da kad ju je premazala belancetom, koža se osušila, a od belanceta se napravila  neka vrsta opne.

Ta osoba je znala da je belance prirodni kolagen i nastavila je još sat vremena da premazuje ruku belancetom. Posle podne više nije osećala bol, a sutradan je ostalo samo crvenilo na mestu opekotine. Bojala se da će joj ostati ružan ožiljak, ali na njeno veliko iznenađenje, desetak dana kasnije, nije više bilo ni traga opekotine, čak je koža povratila svoju prvobitnu boju.

Opečena koža se potpuno regenerisala zahvaljujući kolagenu sadržanom u belancetu, koje je ustvari placenta puna vitamina.

Leave a comment

Trending